19 Mart 2009

Mustafa Belgeseli ile Tanıtıldı


Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu hakkında İtalyanca biyografik çalışma niteliğindeki "Atatürk" adlı kitap, Roma'da Can Dündar'ın "Mustafa" filminin gösterimi eşliğinde basına ve halka tanıtıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçiliğinin Bibli Kitabevinde düzenlediği tanıtım toplantısı büyük ilgi gördü.

İtalya'nın önemli yayın evlerinden Salerni tarafından basılan 443 sayfalık eserin tanıtımında, Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal'in yanı sıra Prof. Giuseppe Sacco ve kitabın yazarı Grassi de birer konuşma yaptı.

İstanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümünde İtalyanca öğretim üyesi olarak çalışan Grassi, yayımladığı kitabın yaklaşık yirmi yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydederek, "Kitapta beğenilen ya da beğenilmeyen yönler olabilir. Ama bir tarih araştırması niteliğindeki bu eserin, propaganda amaçlı olmadığı da ortadadır. Türk-İtalyan ilişkilerinin gittikçe gelişmekte olmasına karşın, İtalyancada Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusuna ilişkin tek bir kitap dahi olmaması büyük bir eksiklikti. Bu boşluğu doldurabilmiş olmayı umuyorum" ifadesini kullandı.

Grassi, "Atatürk, kendini Türkiye'ye adamış biriydi. O, muzaffer bir askerken, üniformasını çıkarıp kendini ülkesinde derin bir kültürel transformasyon gerçekleştirmeye adamış bir devlet adamıydı. Onu istisnai kılan da budur" diye konuştu.


AA

0 yorum: