1 Mart 2009

Ağlanacak Halimize Gülüyoruz!


Gazetede okuduğum bir haber beni çok üzdü. Sabah gazetesi, Şahan Gökbakar ve ‘Recep İvedik 2’ filminin galası için şu haberleri hazırlamıştı:

Şahan Gökbakar 13 Şubat'ta gösterime girecek olan 'Recep İvedik 2' filminin yanısıra açıklamalarıyla da gündemden düşmüyor. Altın Portakal Film Festivali'nin kendisi için bir şey ifade etmediğini söyleyen Gökbakar, "Altın Portakal, mandalina, altın küre... Bunlar benim için önemli değil. Benim ödülüm, seyircinin filmime gösterdiği yoğun ilgi oldu" dedi.
Bu sözleri söyleyen Şahan’ın filmi ‘Recep İvedik 2’nin galasında ise izdiham yaşandı!

Yönetmenliğini Togan Gökbakar'ın yaptığı, senaryosunu Şahan Gökbakar ile Serkan Altuniğne'nin yazdığı 'Recep İvedik 2' filminin galası Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Aynı zamanda filmin başrolünü de üstlenen Şahan Gökbakar kırmızı halı üzerinde sevgilisi Doğa Rutkay ile yürüyerek salona geldi.

Gökbakar, saygısız sözlerine galada da devam etti. Altın Portakal'ı hedef alarak şunları söyledi: "Ben en büyük ödülümü filmi izleyen insanlardan aldım. Yani portakalla, mandalinayla işim yok!"

Hollywood’dan aradılarsa Türk sinemasının vay haline!...


Salonu hıncahıç dol

duran izleyici

karşısında gösterim öncesi de konuşma yapan Gökbakar; "Bu kadar çok antientelektüel olduğunu bilmiyordum. Ne kadar çok Recep İvedik' hayranı varmış" dedi. Ortak yapımcı Mehmet Soyaslan filmin Hollywood'un ilgisini çektiğini belirterek "Beni Lucas ve Spielberg sinemasının yapımcıları aradı, filmi izlemek istediklerini söylediler" deyince Gökbakar espriyi patlattı: "Beni de aradılar, ben telefonu yüzlerine kapattım!"

Eğer doğruluk payı varsa Türk sinema sektörünün vay haline diyorum... Yeşilçam’dan bu yana pek çok güzel yapıma imza atmış Türk sinema sektörümüzü, bu basit komedi skeçinin temsil edeceği anlamına geliyor. Çünkü Türkiye’de rekor kırıyor. Hollywood yapımcıları da elbette merak ediyor bu film müsvettesini. Eminim, Hollywood yapımcıları Türkiye’de rekor kıran bu filmi izledikten sonra çok gülecekler(!) Ama filme değil, Türk sinemasının ve Türk seyircilerin haline... Türk sinemasının tepe noktasındaki filmin sanat değerlerinden uzak ve ucuz bir yapım olduğunu görecekler. Hollywood’da böyle yapımları ancak en kötü filmlere verilen ‘Ahududu Ödülü’ne sahip olurken, Türkiye’de ise yere göğe sığdırılamadığını görecekler!...

Türk sinemasının en önemli ödüllerinden biri olan ‘Altın Portakal’ hakkında bu şekilde konuşan, Altın Portakal Film Festivali'nin kendisi için bir şey ifade etmediğini söyleyen bir şahsın filminin Türkiye’de rekor kıracak olması ve galasına da bazı ünlü isimlerin (işadamı Mehmet Kutman) filmi ayakta izleyecek kadar rekor katılım olması, sinefilleri içten içe üzüyor... Türk insanının sinema anlayışı bu mu dedirtiyor ne yazık ki...

İzlenme rekoru kıran bir önceki filminden sonra bu ikinci versiyonunun da 5 milyon gibi rekor bir sayı ile rekor kırması bekleniyor. Peki neden bu film? Neden bu kadar ucuz ve yazar çevresi tarafından izlenmeden bile yorumlanabilen, kalitesiz bir filmi izleyip yapımcılarına milyon dolarlar kazandırıyoruz? Diğer emek verilen film yapımcılarına haksızlık değil mi bu? Bu durum, benim çok sitem ettiğim Türk izleyici kitlesinin özelliğinden kaynaklanıyor. Ne yazık ki Türk milletinin kültüre ve sanata yaklaşım biçimi ile doğru orantılı olarak bu veriler ortaya çıkıyor. Oscar’a adaylıkta son 9’a kalan Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Üç Maymu’nu kendi halkı tarafından ne kadar izlendi? İvedik’in dörtte biri kadar bile değil! Aslında bu kendi kültürel değerlerimize sahip çıkmadığımızı gösteriyor.

Kısacası, bu filmi izleyerek “ağlanacak halimize gülüyoruz” sevgili sinemaseverler...


Bu kritiğim 'Sinemaximum.com' sitesinde yayınlanmıştır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ben izlemek istedim ama en fazla 5 dakika dayanabildim.sevenler olabilir ama hiç bana göre deil:(((

Kadir dedi ki...

keşke herkes bana göre değil diyebilseydi stilperisi. üzgün surat yapmana gerek yok bence gayet hoş bir durum, hatta takdir ettim..