4 Mayıs 2010

Röportaj: Ridley Scott

Robin Hood için düzenlenen ziyafette, yönetmen Ridley Scott’a, yaklaşan Alien devam filminin 3 boyutlu çekilip çekilmeyeceği soruldu. Scott’ın  cevabı: "Kesinlikle" oldu. Ancak Scott, 3 boyutlu bir film çekiminin düşük ışıkla gerçekleştirilemeyişinden kaynaklanan problemden de bahsetti. Bir Alien filminin tamamen güneş ışığı ve parlak renklerden ibaret olmayışı sebebiyle aydınlatma konusu üzerinde çalışacaklar.


Soru: Bu odadaki  herkes sizin bir sonraki çalışmanızın ne olacağını biliyor.
Ridley Scott: Evet, şu an yaptığımız iş Alien, dördüncü taslak üzerindeyiz. Herşey yolunda.

Soru: Filmin 3 boyutlu olacağı konusunda çok konuşuldu.
Ridley Scott: Tabii ki, bu 3 boyutlu olacak.
James Cameron’ın kullandığı 3D kameralarını mı kullanacaksınız?
Hayır, bence onlar zaten bu işin ilerisinde. Jim, onlara dört seneye mal olan bu tekniğin iki sene de yapılabileceğini söyledi. Teknoloji ilerliyor, Robin Hood’u da dönüştürebilirdim. Geçen ekim ayında da Robin Hood filmini elimi taşın altına koyup 3 boyutlu çekebileceğimi söylemişlerdi.

Filmi üç boyutlu yapmak daha makul değil mi?
Bu o kadar önemli değil. İzleyenler filmin 1.85 mi 2.35 mi çekildiği hakkında kafa yoruyor. Fakat ben umursamıyorum. Herkesin bir bakışı vardır ve çerçeveyi istedikleri gibi doldurabilirler. Eğer iyi bir bakışa sahipsen bu o kadar da sorun olmaz fakat bakış açısına sahip olmayanlar da sadece biyolojik gözle yetinenlerdir. Devam eden tartışmalar yüzünden bu konu olmaması gerektiği kadar uzuyor.

Mümkün olduğunca fazla ışık istediğinizi duyuyoruz.
İşte bu bir dezavantaj.

Ancak, filmlerin daima gölgeler, karanlık ve gizli şeylerle alakalı oluşu sebebiyle Alien hemen hemen bunun bir zıddı değil midir?
Bu tamamen Jim’in söylediğidir. Problem şu ki siz daha sonra çalışmayı derecelendireceksiniz. Sadece dişlerinizi sıkmak ve aydınlatmak zorundasınız, istediğiniz yolu takip edemezsiniz. Ve sonra yeniden düzenlemek, düzeltmek mecburiyetindesiniz. Aslında Avatar üzerinde düşündüğünüzde, bu nerdeyse tamamıyla bir animasyon filmidir.

Şu anda ilk filmle aynı sabrı ve stili taşıyan bir Alien filmi çekebilir misiniz? Ve bu yine izleyicilerde aynı etkiyi yaratır mı?
Bence yaratır. Sizce de yaratmaz mı?

Orijinal hali aynı etkiyi gösterir ama şimdiki izleyiciler daha fazla enerjili şeylere alıştı.
Ancak bu 29 yıl öncesine ait bir film. Sen bunu yeniden kurgulamak ister misin? Ben istemem. Film neyse odur. Ama bazı şeyler artık daha hızlı ilerlemiyor mu? Dijital ray döşeme sisteminde olduğu gibi teknolojiyi başından beri takip edenlerden biri olsam bile teknolojiyle pek içli dışlı değilim. Yaratık figürünü bilgisayar efekti kullanmadan fiziksel olarak gerçekten dizayn ettik. Uzay gemisi sahnelerinde bile masa büyüklüğündeki bir modeli kabloyla asarak hareket ettirdik ve kamera da onu altından yavaşça takip etti. Ayrıca kamerayı mümkün olduğunca sabit tutarak bir vantilatör ile kuru buz üflettik ve hareket efekti verdik.

Titanik, Star Wars ve Yüzüklerin Efendisi gibi filmlerin 3 boyutluya dönüştürülmesi söz konusu. Siz de önceki filmlerinize tekrar göz atıp bir post prodüksiyon görüşmesi yapar mısınız? Mesela Blade Runner filmi için…
Aslında bunun talimatı verilebilir. Şirkete gidip, “Bunu tekrar 3 boyutlu yapabilir misiniz?” diyebilirim. Eğer oraya gidip onlarla birlikte çalışırsam çok çabuk hallolacaktır. Bir filmi sınıflandıracağımız zaman benim de orada bulunmam ve sınıflandıracak kişiyle beraber  filmden bir sahne seçmemiz gerekir. Onlara birkaç çerçeve göstererek, “aynen bu şekilde” deyip filmi kalanının o şekilde yapılmasını isteyebilirim.

Size eski filmlerinizi dönüştürmeyi düşündüğünü söyleyen birisi geldi mi?
Evet.

Ve siz ne düşündünüz?
Gerçekten olmaz. Enerjimi yeni projeler için saklamayı tercih ediyorum. Bu filmi 3 boyutlu yapabilirdik fakat herkes tereddütlüydü. Dert etmedik çünkü film yeterince iyi. 

Hikayenin başına dönerek Alien serisinin devamını çekeceksiniz. Yeni projeniz bir seri mi olacak yoksa sadece uzun bir hikaye mi?
İki film olacak. Hikayenin başına dönen iki film…

Devam filmlerinin ikisini beraber mi çekeceksiniz yoksa ayrı mı?
Şuan için sadece ilk filmi çekmeyi düşünüyorum. 

0 yorum: