8 Mayıs 2010

Zoom Yönetmen: Kathryn Bigelow

Savaş Meydanındaki Topuk Sesleri

Oscar tarihinde unutulmaz ilklerin yaşandığı bir ödül töreniydi 2010 Oscar’ları. Herkesin en çok merak ettiği soru bu yıl en iyi film ödülünü kimin alacağı değil, en iyi yönetmen ödülünü bir bayanın alıp alamayacağıydı. Oscar tarihinde bu dala aday gösterilen başka kadın yönetmenler de mevcut ama heykelciğe ulaşabilen yok. Barbra Streisand kazananı anons ederken eminim dünyanın pek çok yerinde hemcinsleri tıpkı benim gibi ayağa fırlamışlardır. Anonsu yaparken gururla söylediği gibi “Vakti Gelmişti”.

Aslında sıradışı olan sadece bir kadının bu ödüle layık görülmesi değil. Asıl sıradışı olan bir bayanın bir savaş filmi ile bu ödüle layık görülmesi. The Hurt Locker kadınsılıktan, doğası gereği de yorumu bakımından da tamamen uzak. ”Elinin hamuruyla erkek işine karışma” zihniyetini gerçek anlamda çürüttüğü için bir kere daha takdiri hakediyor Kathryn Bigelow. Ancak insan düşünmeden de edemiyor akademi ödülünü kazanmak için illaki erkeksi bir bakış açısına mı sahip olmak gerekiyor?

Uzun lafın kısası bileğinin hakkıyla 6 Oscarlık bir savaş filmi çeken ve dünyadaki pek çok kadının ekran karşısında kasım kasım kasılmasını sağlayan Kathryn Bigelow’u bizler de ayakta alkışlıyoruz. Ne demişler “Zamanı Gelmişti”!

0 yorum: