5 Mayıs 2010

5. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

“5. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali” 1-10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.


Temel amaçları Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak ve Türkiye’de işçi, emekçi, yoksul insanların filmlerinin üretimini özendirmek olan festival, sendikaların işbirliğinde düzenlenecek. Festival daha sonra geçen 3 yılda olduğu gibi Adana’dan Trabzon’a, Bursa’dan Eskişehir’e kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak. Festival 2 Mayıs Pazar günü saat 18.00’de Taksim Tramvay durağında sanatçılarla birlikte "Geleneksel Festival Yürüyüşü" ile başlayacak, ardından saat 19.00’da Beyoğlu Yeni Rüya Sineması’nda devam edecek. Oyuncu Levent Üzümcü’nün sunacağı, Nihat Behram’ın şiirleriyle, İlkay’ın şarkılarıyla renk katacağı gecede bu yıl Emek Sineması dostlarına ve Sine-Sen tarafından belirlenecek bir sinema emekçisine teşekkür plaketi sunulacak.


Gösterimler İstanbul’da Beyoğlu Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu, Sinesen Şişhane Salonu, Çevre Mühendisleri Odası, Öteki Kültür Sanat, Kadıköy Halkevi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, İstanbul Halkevi, Kar; Ankara’da Batı Sineması, Alman Kültür Merkezi, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sakarya Meydanı; İzmir’de İzmir Fuarı İsmet İnönü Kültür Merkezi, İzmir Fuarı Gençlik Tiyatrosu’nda yapılacak. Bu gösterimlerin dışında birçok mahallede ve işyerlerinde de özel gösterimler düzenlenecek. Tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak.

Festival teması bu yıl “güvencesiz çalıştırma ve buna karşı yürütülen mücadelelere” odaklanacak. Dünyanın dört bir yanından, hem yeni hem de klasikleşmiş eserlerin bulunduğu 50’den fazla filmin gösterileceği festivalde, 15 tane “Tekel filmi” özel gösterimlerle izleyicilere sunulacak. Filiz Gazi’den “Olmasa”, Metin Yeğin’den “D”, Elif Ergezen’den “Mükellef”, Anita Oğurlu & Ahmet Öncü’den “Nakit” gibi yerli filmler ile Germán Gutiérrez’den “Coca Cola Davası”, Tokachi Tsuchiya’dan “Normal Bir İş Yapmak İstiyorum” gibi filmler ilk kez seyirciyle buluşacak.

İranlı usta yönetmen Macid Macidi, İngiliz sinemacı John Cunnigham, Kıbrıs Rum Kesimi’nden sendikacı - belgeselci Eleftherios Georgiadis festivalin bu yılki yabancı konukları arasında bulunuyor.

Festival kapsamında ayrıca Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Fotoğraf Vakfı, Red Fotoğraf, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği ortak organizasyonuyla üç kentte “1980'den 2010'a Emek Sineması'ndan Meydanlara 1 Mayıs'ın 30 Yılı” adlı sergisi açılacak, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “LaborComm / Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı” düzenlenecek.
Engellileri de unutmayan festivalde, “Başka Dilde Aşk” ve “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filmlerinin gösterimi sesli betimleme yöntemiyle yapılacak.

Resmi websitesi: http://www.iff.org.tr/

0 yorum: