30 Mayıs 2010

Fetih 1453 Beyaz Perdeyi Fethedecek

Dudaklarında barış, kalbinde savaş olan lider “Fatih Sultan Mehmet” nihayet beyaz perdeyi de fethetmeye geliyor... Tarihin tozlu destanlarından belki de en önemlisi “İstanbul’un Fethi” sonunda 3. boyuta geçiyor… Recep İvedik serisinin yapımcısı Faruk Aksoy elini taşın altına koydu ve bu muhteşem serüveni beyaz perdeye yansıtmak için kolları sıvadı. ”300 Spartalı” ve “Gladyatör” tadında bir film çekeceklerini iddia eden Aksoy “Bu filmle Türk sinemasının çıtasını yukarı çıkaracağız, çekeceğiz” diyor. Filmin fragmanındaki müzikler ve sahneler umut verici olsa da 3 boyutlu çekilecek bir filme göre animasyonlar biraz zayıf duruyor. “300 Spartalı” ve “Gladyatör” yaklaşık 100 milyon dolarlık bütçelerle çekilirken Aksoy’un bu bütçenin 10 da birini kullanarak bu filmler kalitesinde bir film çekeceğini söylemesi çok da inandırıcı gelmiyor maalesef... İstanbul’un fethi tarihte bir devire son verecek kadar önemli ve zengin bir zafer olduğu için 10 milyon dolarlık bir bütçeden çok daha fazlasına hak ediyor. Zaten böylesine bir filmin hakkını vermek için de kesenin ağzını bayağı bir açmak gerekiyor. Ancak tabiî ki bu cesur yapımı göz ardı edip tamamen önyargılarla yaklaşmak da doğru değil. Film için çok kapsamlı bir dokümantasyon ve araştırma yapıldığı söyleniyor yani içerik olarak seyirciyi doyurabilir. Aksoy’un bu alanda danışmanlığını ünlü tarihçi Halil İnalcık yapıyor.

Aksoy’u en çok uğraştıran konu Fatih Sultan Mehmet’i canlandıran oyuncuyu bulmak olmuş. Aksoy bu filmde tanınmamış oyuncularla çalışmak istemiş. Filmde yaklaşık 15000’e yakın figüran kullanılmış ve figüranların bir kısmı Hollywood’dan getirilmiş. Filmin yönetmenliğini Aksoy ve Nick Gillard beraber yapıyor ve özellikle koreografi kısmı Nick Gillard’ın ellerine teslim edilmiş.  

Faruk Aksoy Fetih filminin yabancı şirketlerin ilgisini fazlasıyla çekeceği yönünde çok umutlu. Şahsi fikrim hakkıyla çekilmiş bir “İstanbul Fethi” Avrupalıların çok kolay hazmedebilecekleri bir film olmayacaktır. Yine de böylesine el değmemiş ve muazzam bir destanın ekrana yansıtılması bence bir ihtiyaçtı. ”Herkes bu filmden sonra yaptığımın daha iyisini yapmak zorunda kalacak” diyecek kadar iddialı olan Faruk Aksoy umuyoruz hepimizin göğsünü kabartır ve Türk sinemasında bir devrim başlatır.

Fetih 1453 filminin fragmanını izleyebilirsiniz:

2 yorum:

Adsız dedi ki...

BErbat bir film olmuş yazık....

Adsız dedi ki...

berbat diyenlerin bikere onca emeğe saygısı yok.. Türk tarihimize saygısı yok.. çok biliyorlar bunlara ne yapsan yaranamazsın sayın faruk aksoy... 2fazladan adım atmaya üşenirler sen varını yoğunu döküp 3 yıl kafa patlatmışsın çirkefleşip dururlar.. Türkiyenin yerinde saymasının sebebide hiçbişeyden memnun olmayan ne istediğini bilmeyen bu insanlar..yaranamazsın.. biz kendi kendimizi aşağı çekiyoruz..