12 Nisan 2012

Loraks: Şahane Bir Animasyon

Cuma günü sinema severlerle buluşacak olan “Lorax”ı basın gösteriminde izleme fırsatı buldum. Lorax  ünlü yazar, karikatürist ve şair Dr. Seuss’un çok tanınan eserlerindendir.

Dr. Seuss Doğu Afrika’da seyahata gittiği sırada Serengeti'deki Afrika dağlarını geçen bir fil sürüsünü gördükten sonra "Loraks"ı yazma ilhamını bulmuş. Seuss eserin nerdeyse tamamını öğleden sonra elinde bir tek kağıt parçası olan çamaşır listesine yazmış.

Hikayenin konusu şöyle; 12 yaşındaki Ted  Ashley ismindeki sevdiği kızın ilgisini çekmek için ona Truffula ağacı bulup getirmesi gerekmektedir. Yalnız Truffula ağacını bulmak için önce Loraks’ın yaşamı hakkında derin bir yolculuğa çıkar ve onun gizemini çözer.

DespicableMe’nin yaratıcılarından yine mükemmel bir animasyon daha. Filmin orjinal seslendirmelerinde; Danny Devito, Zac Efron, Taylor Swift ve filmin dublajlı seslendirmelerinde ise; Engin Alkan, Harun Can, Aysun Topar gibi isimler var.

Loraks Amerika’da gişe rekortmeni durumunda ve her yaştan izleyicileri memnun edicek nitelikte olduğunu düşünüyorum.

Yaratıcılar Dr. Seuss’un hayal gücünü sonuna kadar kullanmışlar. Truffula ağaçlarının bulunduğu ve Loraks’ın yaşadığı Barbaloot isimli ayıya benzeyen yaratıklar gerçekten çok sevimli geliyor. Bir de şarkı söyleyen balıkları  var, onları unutmayalım. Mekanı o kadar güzel yaratmışlar ki Tek-tek karakterinin kendi icadının para geliri elde etmesi için tüm ağaçları kesmesi insanın içini bir kötü yapıyor. Tüm ağaçlar kesildikten sonra hiçbir Truffula ağacı kalmıyor etraf karanlığa çöküyor, çevre kirleniyor, zaman geçiyor ve Ted’in olduğu zamana geliyor. Yapay ağaçlar, modern evler, temiz havanın parayla satıldığı, kapitalizmin iktidar olduğu şehir alt metinde hepsi birer korku ütopyasını oluşturuyor. Tabi yaratıcılar bunu evcilleştirerek komik ve keyifli bir seyir haline getirmişler.

Herşeyiyle dört dörtlük ve düşündürücü, komik ve eğlenceli olan animasyonu bir de gerçek bir bilimkurgu-fantastik olarak görmeyi isterim. Özellikle yönetmen koltuğuna Jean-Pierre Jeunet (Amelie, Delicatessen) geçerse ve ince elenip sık dokunulursa çok güzel olur.

Loraks her yaştan izleyiciye hitap eden ve sinemaseverlerin mutlaka izlemesini istediğim bir film.

0 yorum: