16 Nisan 2012

Fearless: Jet-Li Wushu Öğretiyor

31.İstanbul Film Festivali’nin sonuna geldik. Yepyeni ve güzel filmler gördük, yeni yönetmenler tanıdık. Bazen eskilere yolculuk  yaparak özlemimizi giderdik.

Festivalin sonlarına doğru “Wuxia” adı altında gösterilen Jet-li’nin başrolde oynadığı Ronny Yu’nun yönetmenliğini yaptığı “Fearless” Türkçe adıyla “Korkusuz” filmini izledim.

Wuxia filmlerinde genellikle intikam öykülerine, özel güçlere sahip silahşörler, abartılı dövüş sahneleri; suda sekeninden tut, havada uçanına bile rastlanır. Bakıldığında bu saydıklarım şiirsel olarak ele alınır. Wuxia filmlerinde bir aşk hikayesi ve trajedilerine de rastlanır. Bazen fantastik ve gerçek dışı, bazen de gerçekçi işlenebilir. Hatta tarihi olaylara dayalı olanlarını da görürüz. Bu gelenek sinemadan önce hikaye olarak da  vardı ve en az 2000 yıl kadar geriye gider.

Gu Long ve Huang Yi’den wuxia hikayesi türünde birçok eserler vermişlerdir ve eserlerinin bir çoğu sinemaya uyarlanmıştır. Gu Long’un hikayeleri daha gerçekçi; gizemli bir olayı ortaya çıkarma (dedektiflik), Huang Yi’nin hikayeleri ise daha fantastik ve gerçek dışıdır. Bu tür filmlerin en bilineni ise “Hero (Kahraman)” ve “House of Flyıng Daggers (Parlayan Hançerler)”.

Şimdi filme geçersek eğer; bu film öncelikle gerçekçi ve tarihsel işlenmiş. Aslında Çin dövüş sanatları ustası Huo Yuanjia’nın hayat hikayesini ve ünlenişini izleriz.

Hikayede, bazı kısımlar çok derin alınmamış; sadece çocukluğunda Wushu sporuna olan hevesinin nasıl başladığı işlenmiş. Sonrasında gençliği ve ergenliğinde neler yaşadığını görmeden bir bakmışız bizim dünkü ufaklık Wushu ustası olmuş, bir de üstüne kızı var. Genelde Huo’nun akademik kariyerine odaklanmışlar.

Film başlarında dövüş sahneleri ve kılıçlar konuşuyor çok keyifli görselliğiyle hızlı bir şekilde su gibi ilerliyor. Filmin ortalarına gelince tempo yavaşladığından  azıcık bir jetlag oluyorsunuz; ama filmin sonlarına doğru geldikten sonra yine açılıyorsunuz. Aslında ortada sizi sıkan bir film yok, gayet akıp giden bir film var.

Bir biyografiden yola çıkarak bir başarı öyküsü anlatılmış ve alt metinde ‘kin gütmeme’, ‘öfkeyle hareket etmeme’ gibi mesajlar içeriyor. Duygusunu izleyicilerine yansıtmayı başarmış bir film var karşımızda.

Jet-Li’yi sahada solda takla atıp birden fazla kişiyi döverek görmeyeli çok zaman olmuştu. Bir anda çocukluğumu hatırlar gibi oldum. Salondan gayet mutlu bir şekilde çıktım.

0 yorum: