9 Nisan 2012

La Strada: Etkileyici Bir Yol Hikayesi

Bu hafta izlediğim “La Strada” (Sonsuz Sokaklar) adlı filmle nostaljik sinemanın derinlerine indim diyebilirim. Federico Fellini yapımı olan bu film, kimi yazara göre İtalyan yeni gerçekçilik akımının son filmi olarak gösteriliyor.

Zampano (Anthony Quinn), motosikletli karavanı ile şehir şehir dolaşıp halka ufak çaplı gösteriler yaparak para kazanan iri yapılı, kaba, taş kalpli bir adamdır. Fakir bir aileden para karşılığında, yanında çalışması için Gelsomina (Giuletta Masina) adında iyi kalpli, duyarlı, genç bir kızı satın alır. Artık gösterilerde Zampano’nun yanında boy gösteren Gelsomina, Zampano’nun ona kötü davranmasına sabırla katlanır. İlk başta kaçmaya çalışır ama başarısız olur, Zampano kaçmasına izin vermez. Gelsomina içten içe bu kaba adama bağlanır ve onu sevmeye başlar. Bu sırada yolcukları devam eder; ufak çaplı gösteriler yapmaya, sirk grubunda çalışmaya başlarlar.

Film bizi Gelsomina ve Zampano’yla birlikte hüzünlü, eğlenceli ve farklı bir yolculuğa çıkartıyor. Gelsomina’yla Zampano arasında çok farklı bir ilişkiyi ve bağlılığı bizlere aktarıyor. Oyunculuklar son derece güzel, özellikle Gelsomina’yı oynayan Giuletta Masina’nın performansını görmek için bu filmi izlemeye değer. Oynadığı karakterin inandırıcılığını bizlere çok iyi aktaran Giuletta, hem tebessüm ettiren hem de hüzünlendiren bir oyun sergiliyor. Hem gülünç hem dramatik özellikler taşıyan filmin dramı son on beş dakikasında daha da ağır basıyor. Filmin müziğini besteleyen ise efsane Godfather (Baba) filminin müziklerini bestelemiş Nina Rota’dır.

“Sonsuz Sokaklar”, Gelsomina ve Zampano’nun bakış açısından bize hayatın tatlı, acı, iyi ve kötü yönlerini gösteriyor.

Birçok festivalden ödülle dönen ve En İyi Yabancı Film Oscarı’nı elinde tutan “La Strada” Federico Fellini’nin unutulmayacak ve akıllarda kalacak eserlerinden biridir.

0 yorum: