13 Mayıs 2009

Cannes Film Festivali Başladı


Bu yıl 13-24 mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan Cannes Film Festivali için nefesler tutulmuşken, Telegraph gazetesinin sinema yazarları, festivalle ilgili geniş çapta bir araştırma yaparak bir dosya hazırladı. Bu yıl jüri başkanlığını Isabelle Huppert’in üstleneceği Cannes Film Festivali ile ilgili akla gelen her soruyu cevaplayan yazarların festival dosyası, Cannes için bir rehber niteliği taşıyor. İşte her şeyiyle Cannes Film Festivali...

Cannes neden önemlidir?
Cannes Film Festivali önemlidir çünkü o Oscarlar’ın olmak istediği yerdedir. En önemli film festivalidir ve dünyanın en iyilerinin birbiriyle yarıştığı yerdir. Jean-Luc Godard’dan Wong Kar-Wai’ye Brad Pitt’ten Cameron Diaz’a kadar sinemayı önemseyen herkes için büyük önem taşır. Başyapıt olarak adlandırılacak filmlerin yönetmenlerinden yeni yeteneklere, sinemasıyla ünlü ülkelerden adını bile duymadığımız yerler de dahil olmak üzere dünyanın her yerinden filmler Cannes’da gösterilmesi ve yarışması hayaliyle çekilir. Bir filmin Cannes’da prömiyerini yapması onun yılın en önemli eserlerinden biri olduğunun kanıtıdır.

Cannes’a kimler katılır?
Aralarında bin yönetmen ve 4 bin gazetecinin bulunduğu 30 bin sinemacı festival kadrosunda yer alır çünkü Cannes sinema dünyasındakiler için bir mıknatıs gibidir. Filminizi tanıtmak istiyorsanız gidebileceğiniz en iyi yer Cannes’dır. Bir sürü insan yalnızca sosyalleşmek için bile Cannes Film Festivali’ne gider, tek bir film izlemese bile o partiden bu partiye koşar.

İnanılmaz derecede büyüleyici midir?
Eğer birinci sınıf bir ünlüyseniz evet, diğer taraftan normal bir ölümlü için Cannes, bitmek bilmez kuyruklarda beklemek, kalabalıkta itilip kakılmak ve gösterim yapılacak yerde iyi bir yer bulmak için kavga etmekten ibarettir. Ancak her saniyesine değer.

Ünlüleri görebilmek için en iyi yer neresidir?
Palais des Festivals’ın kırmızı halı için yapılmış merdivenleri... Yıldızların ve yönetmenlerim gösterimler için girdiği ve paparazzilerin toplandığı yer burasıdır.

Cannes bugünlere nasıl geldi?
Faşist politikacılar tarafından kaçırıldıklarını hisseden bir grup çileden çıkmış Venedik Film Festivali çalışanı 1939 yılında Cannes’da kendi festivallerini yaratmaya karar verdiler. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra büyümeye ve önem kazanmaya başlayan festival, 1960’lara gelindiğinde en önemli filmlerin gösterimlerini yapılan bir sinema şöleni halini almıştı. Festivalin büyük ödülü olan Altın Palmiyeyi kazanan yönetmenler arasında Federico Fellini, Luis Bunuel, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Akira Kurosawa, Steven Soderbergh, David Lynch, the Cœn brothers, Quentin Tarantino, Mike Leigh, Abbas Kiarostami, Lars Von Trier, Roman Polanski ve Gus Van Sant gibi sinema devleri bulunuyor. Oyunculuk ödüllerini evine götürmeyi başaranlar arasında ise Edward G Robinson, Bette Davis, Marlon Brando, Paul Newman, Jeanne Moreau, Sophia Loren, Richard Harris, Jack Nicholson, Isabelle Huppert, Isabelle Adjani, James Spader, Holly Hunter, Sean Penn ve Bjork gibi isimler var.

ekolay

0 yorum: