17 Mayıs 2009

Uçan Süpürge Ödülleri Sahiplerini Buldu


7 Mayıs’ta başlayan 12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 14 Mayıs’ta sona erdi. Kızılırmak Sineması’nda yapılan törende Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Ödülü ve Genç Cadı Ödülü’nü kazananlar açıklandı.

Festivalde bu sene 9 ülkeden 12 film FIPRESCI Ödülü için yarıştı. Polonya’dan Anita Piotrowska, İsveç’ten Leif Joley ve Türkiye’den Nil Kural’dan oluşan FIPRESCI Jürisi ödülün, Teresa Villaverde’nin yönettiği Portekiz yapımı Trans (Transe) adlı filmine verilmesine karar verdi. Jüri adına kararı açıklayan Milliyet gazetesi yazarı Nil Kural; Avrupa’daki seks ticareti sorunu üzerine güçlü bir mesaj verirken, diğer yandan ana karakterin iç dünyasını ve psikolojisini güçlü bir sinema hissi ve olağanüstü sinematografisiyle gösterdiği gerekçesiyle FIPRESCI Ödülü’nün ‘Trans’ adlı filme verildiğini söyledi.

Sadece Portekiz değil, Avrupa sinemasının da en önemli kadın yönetmenlerden Teresa Villaverde’nin son filmi ‘Trans’ Rusya’yı terk edip başka ülkeye yerleşme hayalleri kuran Sonya’nın kendini bir anda kadın ticaretinin tam ortasında bulmasını melodrama kaçmadan dokunaklı bir dille anlatıyordu.

Festivalin, genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, onların sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla ilk kez bu sene verdiği Genç Cadı Ödülü’ne, Reha Erdem’in yönettiği ‘Hayat Var’ adlı filmindeki rolü ve oyunculuğuyla Elit İşcan değer görüldü.

Mayıs 2008-2009 tarihleri arasında gösterime girmiş olan Türkiye filmlerindeki kadın oyuncuları değerlendiren Festivalin Danışma Kurulu; erkek çocuklar lehine yapılan ayrımcılık başta olmak üzere erkek egemen toplumun ruhunda açtığı derin yaralara rağmen, kendine özgü dünyasında yarattığı mücadele yöntemleriyle hayata tutunarak ayakta kalma savaşımı veren ve bunu başaracağı umudunu büyük bir yetenekle perdeye yansıtan, Hayat Var filmindeki ilham verici oyunculuğuyla Genç Cadı Ödülü’nün Elit İşcan’a verilmesine karar verdi.

0 yorum: