19 Şubat 2011

The Kids Are All Right: Aşırı (Eş)Cinsellik İçeriyor

Yönetmenliğini daha önce de ‘High Art’ gibi cesur bir film çeken Lisa Cholodenko’nun üstlendiği ‘The Kids Are All Right’, 83. Akademi Ödülleri’nde En İyi Film dahil 4 dalda Oscar’a aday gösterildi.

Filmi değerlendirmeye geçmeden önce filmin kadrosunda yer alan ve hikayenin bel kemiğini oluşturan çocuk karakterleri övmek istiyorum. Laser rolünü üstlenen genç yetenek henüz 18 yaşındaki Josh Hutcherson. Daha önce Vampire's Assistant filmindeki performansı ile beni etkilemeyi başarmış bir oyuncu… Joni rolünü ise daha once Tim Burton’ın ‘Alice in Wonderland’ filminde Alice karakterini başarıyla canlandırmış, Johnny Depp ile aynı sette çalışmış bir isim Mia Wasikowska. Her iki genç oyuncunun da ileride çok başarılı projelerde yer alacağını tahmin ediyorum…

Bu yıl En İyi Orijinal Senaryo dalında da Oscar’a aday gösterilen filme gelecek olursak, farklı bir yaşayış biçiminin ya da artık kültürün bir öğesi sayılan sıradışı ilişkileri, toplumların kabullendiğini varsayarak, artık bu yaşayış biçimlerinin tabu sayılmadığı bir dönemde cesurca sergileyen ve normal yaşam tarzı havası katan ilk örneklerden, daha önce eşcinsel ilişkileri konu alan pek çok film çekilmesine rağmen bunu aile yaşantısına normal bir değer gibi sokması açısından ilk örneklerinden…

Ancak bana göre film o kadar cesur olmasına rağmen her topluma hitap edecek türden bir yapım değil. Bence yerel kültürün bir parçası olarak değerlendirebiliriz, yani filmde geçen olaylar her kültürün değer ve ahlak yargılarını kesinlikle yansıtmıyor. Filmde gay pornosu izleyen lezbiyen çiftten, biseksüel ilişki ve heteroseksüel ilişkiler açıkça ele alınmış ve işlenmiş. Tüm ilişki türleri aynı filmde yer alarak hepsinin birbirine göre doğallığından söz edilmek istenmiş olabilir. Daha bundan 50 sene öncesine kadar sinema tarihinde kadın-erkek ilişkilerinin bile çekinerek, sansürlenerek beyaz perdeye aktarıldığını düşünürsek sinema sanatının kültür ve ahlak değerlerindeki muazzam değişimi fark etmiş oluruz.

Bu tarz bir film tüm dünyanın yakından takip ettiği Akademi Ödülleri’nde 4 dalda Oscar’a aday olarak kendini pazarlamış ve bence Oscar heykeline sahip olmasına gerek kalmadan amacına ulaşmıştır. 

0 yorum: