25 Mayıs 2012

Le Ballon Rouge: Oscar Ödüllü Bir Kısa

Le Balloon Rouge (Kırmızı Balon / The Red Balloon) Albert Lamorisse’nin 1956 yılında çektiği en iyi özgün senaryo dalında Oscar Ödülü kazanan kısa filmidir. Bu bakımdan kısa film kategorisi dışında ödül alan ilk film olma özelliğini taşır. Ayrıca, film Cannes Film Festivali’nde en iyi kısa film dalında Altın Palmiye Ödülü’nün de sahibi olmuştur. Başrollerde Albert Lamorisse’nin oğlu Pascal Lamorisse ve kızı Sabine Lamorisse vardır.

Filmden bahsedecek olursak, küçük çocuk Pascal ile kırmızı balonun şehirde yaşadıkları olayları anlatır. Ancak, film bu hikayeyi daha farklı bir bakış açısıyla ele alır. Yönetmen kırmızı balonu bir nesne değil de, bir canlı olarak yansıtmıştır. Bu da çocuk ile balonun arasında ki bağın bizde farklı hisler uyandırmasına sebep oluyor.

Öncelikle bu filmi izlerken çocukluğum aklıma geldi. Mutlaka sizlerin de uçan balonlarla ilgili hayatınızda bir sahne vardır. Benimkisi ise ilköğretim yıllarında 23 Nisan Dünya Egemenlik ve Çocuk Bayramı ya da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında aldığım o kırmızı uçan balonlar o kadar ilgilimi çekerdi ki balonla aramda bir bağ kurardım, elimden uçup kaçmasına ya da patlamasına dayanamazdım. Balona bir nesne olarak yaklaşmazdım asla.

Le Balloon Rouge filmi bende bu hisleri uyandırdı. Filmde seçilen mekanlar güzel, filmin görselliğine zemin oluşturmuş. Ayrıca, balonu patlatmak isteyen mahalle çocuklarından kaçan kahramanımızın dar sokaklarda ki ufak bir kovalamaca sahnesi gayet güzel olmuş. Kırmızı balonun şehrin ortasında kendi başına dolaşması bence  bir yönetmenlik başarısı.

---SPOILER---

Sonunda balonun mahalle çocuklarının tarafından patlatılması beni hüzne uğratırken hiç beklemediğim bir anda gelen mutlu bir son beni sevindirmeyi  başardı. Ama, film bitiminde aklım kırmızı balonda kalmadı değil...

1956 yapımı, ödüllü “Le Balloon Rouge (Kırmızı Balon / The Red Balloon)” kısa filminin tamamını aşağıda izleyebilirsiniz:



Yazar: Murat Boncuk

0 yorum: