17 Mart 2012

Gelibolu: Çanakkale Zaferi’nin Destansı Öyküsü

“Gelibolu” Çanakkale Savaşı’nı anlatan bir Tolga Örnek yapımı belgesel filmidir. Yapımı için 7 ülkede 70’den fazla arşiv gerçek anı ve mektuplardan yola çıkarak siperdeki askerin yaşadıklarını, duygularını anlatıyor.

Gelibolu dışında Atatürk, Hititler, Kurtuluştan  Kurtuluşa Fenerbahçe gibi belgesellere imza atmış ayrıca Kaybedenler Kulübü ve Labirent gibi izleyicilerin dikkatini çeken iki sinema  filminde de imzası  olan Tolga Örnek bu belgeselde Çanakkale Savaşı’nı farklı bir açıdan işlemiş tarafsız olarak ele almıştır; ama filmi tarafsız olarak ele alırken düşman devletin anı ve mektuplarından daha fazla yararlanmıştır ve İngiliz tarihçilere ağırlık verdiğinden filmin bu bakımdan handikabı olabilir. Belki de sadece Türk askerlerinin değil de düşman askerlerinin yaşadıkları hakkında ve onların duyguları, acıları hakkında da bilgi edinmemizi istemiştir.

Filmde canlandırmalara, efektlere, canlandırmalı fotoğraflara yer verilmesi ve görüntü yönetiminin güzel olmasıyla farklı bir boyut kazanmış  daha güzel bir izlenim haline gelmiştir.

Askerlerin cephede yaşadıkları zorlukları, acıları, hayatta kalma mücadelelerini, psikolojilerini öğrendiğimiz zaman cidden etkileniyoruz ve bu savaşın ne kadar zorluklarla acılarla ve kayıplarla kazanıldığını anlıyoruz.

Tolga Örnek  Türk sinemamıza gerçekten izlenebilir eli yüzü düzgün güzel bir belgesel yapmıştır. Bence Türk halkının bu filmi kesinlikle kaçırmaması ve Çanakkale Cephesi’nde yaşanılanları öğrenmesi gerekiyor. 18 Mart Çanakkale şehitlerimizi saygıyla anıyoruz…

0 yorum: