9 Mart 2012

Down By Law: Güzel Bir Siyah-Beyaz Deneyim

Renkli film çağı döneminde çekilen insanın yüzünde bir tebessüm yaratan bir Jim Jarmusch filmi.

Birbirinden farklı karakterler olan Zack, Jack, Roberto  hapishanede aynı hücrede kalırlar. Roberto’nun neşeli ve diğerlerinden farklı hali ilk başta diğerlerinin sinirini bozar ama daha sonra birbirlerine alışırlar.

Hapisten kaçmak isteyen ikili Zack ve Jack, Roberto’nun yardım etmesiyle hapisten kaçarlar ve eğlenceli, komik, hoş bir macera başlar.

Down by Law filminin asıl amacı bir hapishaneden kaçış hikayesi değil de o malzemeyi kullanarak güzel sıcak bir komedi filmi yapmak.

İngilizce öğrenmeye çalışan bir İtalyan’ı canlandıran Roberto Beginni’nin performansı harika. Film Tom Waits’in Jouckey Full of Bourbon şarkısıyla çok güzel bir açılış yapıyor.

Başlangıçta bize Zack ve Jack’in hayatlarından ufak bir özet geçiyor. Tabi Jack’in hayatına daha ayrıntıyla girilmiş. Seçilen mekanlar filmde ayrı estetik barındırıyor.

Filmin süresi biraz daha uzun olabilirdi ama onun yerine yönetmen kısa ve öz bir tutum sergilemiş. Daha çok karakterler üzerine yoğunlaşan sıcak, görünüm olarak siyah beyaz ama duygu olarak renkli, karakterler arasındaki konuşmalarla daha da güzel hale gelen bir film.

Siyah-beyaz döneme yolculuk yapmak isterseniz kaçırmanızı istemediğim filmlerden bir tanesi.

0 yorum: