13 Eylül 2010

James Cameron Yeni Filmini Buldu

EXCLUSIVE - BU HABER SADECE Sinemayadair.com’da!
Henüz Cameron’un bir sonraki projesi ne olur düşüncesi için kendimizi sıfırlayamamışken; James Cameron’ın gündemdeki yorumu, yönetmenin Pandora’ya yapışıp kalacağı veya dünya çapında bir Avatar sıralamasının geleceğini düşündürüyordu.  Fakat şimdi görülüyor ki yönetmenin asıl planı, kurgusallıktan uzak olan Amazon’un yerli insanlarına bakıp dünyaya yeniden iniş yapmak.

Bu kararın geniş özellikli bir filmi oluşturarak son bulacağından şüphelenmemek elde değil, ancak filmin yapımcısının Avatar ile sunduğu ekolojik içerik sahibi belgesel tabanlı mesaj vermek için Brezilya kabilesi Xikrin-Kayapo ile görüşüyor olması yeterince açıklayıcı konumda. Cameron, kabile büyüklerinin katıldığı konuyla ilgili bir toplantıya da davet edildi.

Kabile, film için gerekli olan Xingu River üzerine kurulacak barajın inşasına karşı geliyor. Yerliler yaklaşık beş yüz kilometre karelik alanı etkisi altına alan sel tehlikesinden korkuyorlar ve bu on altı bin insanı yerinden etmek anlamına da geliyor. Brezilya hükümetinin iddiası ise projenin etkisini azaltmak için milyonlar harcanmasının gerekeceği yönünde.

Cameron’ın yerlilerin yaşamları ve mücadelelerini içeren belgelerle aleni şekilde ilgilendiği görülüyor. Yönetmen, kabilenin nasıl yaşadığını ve hayatlarını 3 boyutlu kamera ile kayıt altına almak istediğini, umutsuz Brezilya yerlilerine yardım etmek için gelen teklifleri reddinin mümkün olmadığını belirtiyor. Şüphesiz bu proje, güçlü bir modern güce karşı olan yerli halkın mücadelelerini ve içinde bulundukları zorlukları, onları incitecek şekilde sunulmayacaktır.

Metraj hususu da açıklık getirilmeyen bir konu. Belki uzun belki de sınırlı sürüm şeklinde piyasada yer alır. Uzak olmayan bir gelecekte bu filmi görmek, izleyici ve takipçiler için sürpriz olmayacaktır.

0 yorum: