Araştırmaya göre Türkiye'deki blog yazarlarının büyük çoğunluğu 20 ile 30 yaş arasında, erkek ve bu işi para için yapmıyor. Araştırma blog'cuların önemli bir kısmının üniversite mezunu, yarıya yakının full-time iş sahibi olduklarını da ortaya çıkardı.
Oturduğu yerden ahkam kesmek diye bir deyim vardır; bu saygın mesleği gazetecilerin elinden alan blog'cular son yıllarda açtıkları sitelerde her konuda fikirlerini istedikleri gibi dile getiriyor, zaman zaman acımasız da oluyorlar! Wordpress, Blogspot gibi sitelerden yaklaşık 3 buçuk dakika harcayarak bir blog açtırmak çok kolay olduğuna göre ilkokul çocuklarından emekli hâkimlere, o kadar da umutsuz olmayan ev kadınlarından ukala doktora öğrencilerine dek blog'u olan konuşuyor bugünlerde. Peki bu blog kullanıcılarının profili? murat.blogevi.org adresine girince kendi blog'unu okuyabileceğiniz Murat K. Girgin, üşenmemiş, geçen aralık başından 15 Ocak 2009'a dek süren bir araştırma yapmış, 717 blog yazarına çeşitli soruları e-mail ile göndermiş. Ya da belki her şey blog'lar arasında halledilmiştir, bilemiyoruz.
Buradan ortaya çıkan profile göre blog'cular daha çok New York Upper East Side'da yaşayan tiplere benziyor: Boş zamanı olan, eğitimli ve varlıklılar.
50 yaşın üstünde tek bir kişinin cevap verdiği araştırmaya emekli blog yazarlarının katılmadığını, ilkokul çocuklarının da olmadığını görünce üzülsek de bu gerçekten ilginç bir araştırma olmuş.
ONLAR ERKEKMİŞ!
Blog kullanıcılarının yüzde 68'i erkek. Kadınlar ise ancak yüzde 31'lik bir varlık gösteriyorlar. Girgin anketinde blog'culara üç seçenek sunmuş: Kadın, erkek ve diğer. Çok ağır eleştiriler aldığını söylediği soruya bu seçeneği "etik ve bilimsel nedenlerle" eklediğini söylüyor.
20'Lİ YAŞLARINDA GENÇLER
20-30 yaş arasında blog'cuların oranı? Yüzde 70! 15 ve altı kullanıcılar yüzde 2, 43 yaşındaki kullanıcılar yüzde 1'lik paya sahip.
En çok 22 ve 23 yaşındakiler blog tutuyor. Eee, Goethe de Genç Werther'in Acıları'nı yazdığında aşağı yukarı o yaşlardaydı.
AKILLI VE ÜNİVERSİTELİ
Araştırmanın en sevdiğimiz detayı: Türkiye'de profesör olup blog tutan kişiler varken ilkokula veya ortaokula gidip blog tutanların sayısı çok az.
Üniversite mezunları yüzde 35, üniversite öğrencileri yüzde 33, yüksek lisans öğrencileri ise yüzde 7 oranında varlık gösteriyor. Peki 'liselim' blog'cular? Yüzde 11.
HENÜZ GELENEK OLMAMIŞ
Blog'cu arkadaşlar henüz 'yıllardır bu işi yapıyorum' noktasına gelmemişler: Yüzde 34'lük kesim bir yıl veya daha az süredir blog tutuyor. İki yıldır tutanlar yüzde 27, üç yıldır tutanlar ise yüzde 19'u oluşturuyor. Altı yıl ve üzeri seçeneğini ise yüzde 4'lük bir kesim işaretlemiş.
PARANIZA MUHTAÇ DEĞİLİZ
Âlemin kralı web sitesinin Wordpress olduğunu da ortaya çıkaran araştırmaya göre yüzde 52'lik kesim "İstersem blog'umdan kazanç elde edebilirim, ama önemsemiyorum" diyor. Zenginiz galiba.
Yüzde 26'lık bir grup ise "Kazanç elde ediyorum ama çok az" diyor.
Duyduğumuza göre yılda 10-15 dolar para kazanılıyor bu işten... Ama zaten katılanların yüzde 41'i tam zamanlı bir işte çalıştıklarını söylemişler. Muhtemelen blog'dan gelecek paraya muhtaç değiller.
İşsizler yüzde 11, öğrenciler yüzde 31, ev hanımları yüzde 4'lük kesimi oluşturuyor.
BLOG'SUZ YAŞAYAMAYANLAR
Blog'cuların en meraklıları, yani akıllı telefonlarıyla bile blog gezenleri yüzde 19'luk bir azınlık oluşturuyor.
Daha da ufak, yüzde 12'lik bir kesim ise akıllı telefonlarıyla blog'larına entry giriyor. Peki blog'ları güvenilir buluyorlar mı? Yüzde 45'lik kesim, 70-80 arası puan vererek evet diyor. 50'den aşağı puan vererek blog'lara güvenilirlik açısından kırık not verenlerin oranı yüzde 15.
En çok hakkında yazılan konulara gelince: 'Kişisel' mevzular yüzde 70, internet yüzde 52, teknoloji yüzde 41, kültür sanat yüzde 31...
Siyaset yazanlar yüzde 15, sinema yazanlar yüzde 30, yemek yazanlar ise yüzde 13'lük bir grup oluşturuyor.
MEDYAYA GÜVENMİYORLAR
Çoğunluk (yüzde 36) başkalarının blog'larına günde yarım saatten biraz fazla zaman ayırıyor. Yüzde 71'lik kesim günde bir veya haftada bir iki yazı ekleyerek blog'larını idare ediyor.
Yüzde 37'si günde 1 saatten az televizyon izleyen blog'culara sorulan sorular arasında özellikle merakımızı uyandıran ise şuydu: "Klasik medyanın tarafsızlığına kaç puan verirsiniz?" Yalnızca yüzde 37'lik bir kesim 50 ve üzeri puan vermiş. Demek ki blog'cularda medyaya güvenmeme oranı tavan yapmış.
KAYA GENÇ
Sabah
0 yorum:
Yorum Gönder