7 Şubat 2008

Tiz Zamanda ‘Osmanlı Cumhuriyeti’

Daha önce “Yarım Elma”, “Hayat Bilgisi” gibi başarıyı yakalamış dizilerde ve ayrıca ” Arabesk” ve “Kahpe Bizans” filmlerinden tanıdığımız senarist yönetmen Gani Müjde, bu aralar Osmanlı İmparatorluğu’nun günümüze kadar devam etmesi durumunda yaşanması muhtemel olayları konu alan ‘Osmanlı Cumhuriyeti’ filmi için uğraşıyor.

Filmin çekimlerine Nisan ayında başlanacağını belirten Müjde, Eğer Osmanlı bu zamana kadar gelseydi ne olurdu? sorusuna yanıt arayan filmi, kurgusal bir traji komedi olarak tanımladı. Müjde, “Film aynı zamanda içinde dram da barındırıyor. Sonuçta Osmanlı İmparatorluğunun son dönemi gerçekten ülkenin emperyalizmle boğuştuğu bir dönem” dedi.

Çekimlerin Kültür ve Turizm Bakanlığının izin verdiği Malta ve Çadır köşkleri ile Çırağan Sarayında gerçekleştirileceğini anlatan Müjde, şöyle konuştu:

“Biz Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında da çekim yapmak istiyoruz. Bu saraylar TBMMye bağlı olduğu için gerekli izin için başvurduk ama hala izin alamadık. TBMM Başkanı Köksal Toptanın son Osmanlı padişahlarının yaşadığı Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarını kullanmamız için izin vermesini bekliyoruz. İnşallah oradan sonuç alacağız. Türkiye Cumhuriyetinin aydınlık bir yüzü olan Toptan, bu filme gerekli desteği verecektir diye düşünüyorum.”

Filminin senaristi ve yönetmeni Gani Müjde, son Osmanlı padişahlarının yaşadığı Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında çekim yapabilmek için TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın izin vermesini beklerken, filmin ilk sahnelerini çekti bile. Ata Demirer’in padişah 7. Mehmet’i canlandırdığı filmin ilk görüntülerinde, Osmanlı saraylarıdan birinde görünen padişah, cep telefonu ve kendi deyimiyle elektrikli basamakları kullanırken dikkat çekiyor. Ayrıca fragmanda “O olmasaydı, Kurtuluş Savaşı yapılmasaydı” sözüyle durumun traji komik boyutu ortaya çıkıyor…

Filmin Aralık ayında vizyona girmesi bekleniyor.

0 yorum: