15 Ağustos 2009

Zoom Aktör: Alec Baldwin

Komedilerin Ağır AdamıAltı kardeşten ikincisi olarak Amityville, New York’ta 3 Nisan 1958 tarihinde dünyaya gelen Amerikalı aktörün gerçek adı Alexander Rae Baldwin. İki kız kardeşi ve kendisi gibi oyuncu olan Daniel, William ve Stephen isimli üç erkek kardeşi bulunuyor.

Aktör olmaya karar vermeden önce, 1976 yılında, George Washington Üniversitesi’ne hukuk eğitimi almak için kaydoldu. Fakat 1979 yılında oradan ayrılarak New York Üniversitesi’nin tiyatro programına yazıldı. Burada kabul edilince oyunculuk kariyeri başlamış oldu.

Baldwin ilk sahne performansını 1986 senesinde Broadway’de Joe Orton’ın yeniden canlandırılan “Loot” oyunuyla sergiledi. Ancak oyun 3 ay sonra kapatıldı. Daha sonra özellikle Broadway’de pek çok tiyatro oyununda rol aldı.

Kamera karşısına ise ilk defa 1980 yılında “The Doctors” isimli TV dizisiyle geçti. Dizinin pek çok sahnesinde profesyonel bir oyuncu gibi başarılı bir şekilde rol aldı. Beyaz perdeye ise ilk defa 1987 yılında “Forever Lulu” isimli sinema filmiyle çıktı. Daha sonra 1988 yapımı Tim Burton’ın kara komedisi “Beetle Juice” filmindeki ‘Adam Maitland’ rolüyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ancak onu asıl şöhrete kavuşturan 1990 yılında “The Hunt for Red October” filmi oldu.

Daha sonra karısı olacak Kim Basinger ile 1991 yılında birlikte aşık bir çifti canlandırdıkları romantik film “The Marrying Man” setinde tanıştı. 1993 yılında evlendiler ve 1995’te Ireland Eliesse isimli kız çocukları dünyaya geldi. Ayrıca 1994’te “The Getaway” filminde de beraber rol aldılar. Çift 2002 yılında boşandı...

Alec Baldwin gerilim filmlerinde de rol almıştır. Anthony Hopkins ile “The Edge”, Demi Moore ile “The Juror” ve Teri Hatcher ile “Heaven’s Prisoners” adlı gerilim filmlerinde oynadı. Ayrıca Leonardo DiCaprio ile birlikte Martin Scorsese filmleri olan “The Aviator” ve “The Departed” filmlerinde de rol aldı.

Baldwin 1990 yılında People Dergisi'nin "Dünyanın En Güzel 50 İnsanı" listesine girdi, ayrıca 1995 yılında ise Empire dergisinin "Film Tarihinin En Seksi 100 Starı" listesine 80. sırada seçildi.
“Patriot Games (1992)” ve “The Fugitive (1993)” filmleri için gelen iki rolü de reddetti. Daha sonra rollerin ikisi de Harison Ford’a gitti. Ayrıca, 1989 yapımı Batman filminde başrol için düşünülmüştü.

‘El Dorado Pictures’ isimli prodüksiyon şirketini kurdu ve böylelikle kendisinin de rol aldığı “The Confession”, “State and Main”, “The Devil and Daniel Webster” ve “Lymelife” gibi filmlerin yanı sıra bu yaz çekimlerine başlanan “Solitary Birds” filminin yapımcılığını üstlendi. Ayrıca 2004 yılında çektiği “The Devil and Daniel Webster” filminin yönetmenlğini de yapmış, filmde ünlü aktör Anthony Hopkins de oynamıştır.

2004 yılında “The Cooler” filmindeki performansı ile ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ Oscar Ödülü’ne aday gösterildi. Benzeri az rastlanır bir olay gerçekleşti ve aynı yıl en kötülere verilen ‘Altın Ahududu’ Ödülü’ne aynı dalda “The Cat in The Hat” filmindeki performansı ile aday gösterildi.

2006 yılında “30 Rock” isimli TV komedi dizisinde rol almaya başladı. Bu dizideki performansı ile şimdiye kadar biri Emmy, ikisi Altın Küre ve biri de SAG (Screen Actors Guild) olmak üzere toplam 7 ödül kazandı.

2008 yılında Mark Tabb ile birlikte ‘A Promise to Ourselves’ adlı kitabı yayınladı. Eski eşi aktris Kim Basinger ile sancılı bir boşanma süreci geçirmesi ve kızları Ireland'ın velayet davaları nedeniyle depresyona giren ünlü aktör, yaşadığı kötü anılarını bu kitapta anlattı.

Aktörün dizilerden vakit buldukça rol aldığı son filmler özellikle romantik komedi. “My Best Friend’s Girl”den sonra bu ay vizyona girmeye hazırlanan “My Sister’s Keeper” filminde de türün cool adamı olmaya devam edecek...

Alec Baldwin’in bir sözüyle son verelim; “Tiyatroda oynamak eğlence, filmde oynamak ise bir iştir”.

0 yorum: