24 Aralık 2010

6. İstanbul Animasyon Festivali Ödülü

Bu sene altıncısı gerçekleşen İstanbul Animasyon Festivali 16-19 tarihleri arasında Pera Müzesi'nde gerçekleşti. Her sene olduğu gibi izleyicinin yoğun ilgisini toplayan festivalde 140'ın üzerinde dünyanın en iyi animasyon filmleri gösterildi. Festivalin kuşkusuz en çok beğenilen filmi Logorama aynı zamanda IAF Büyük Ödülü'nün de sahibi oldu.

Karikatürist Erdil Yaşaroğlu'nun ve Mojo Stüdyoları'ndan Sinan Göksel'in jüri üyeliğini yaptığı yarışmada yönetmenliğini H5'in (François Alaux, Herve de Crecy, Ludovic Houplain) yaptığı Fransız yapımı Logorama Büyük Ödül'ün sahibi oldu. Film bu sene Oscar'da En İyi Kısa Animasyon dalında ödül almıştı. En iyi Türk Filmi Ödülü'nü ise Anadolu Üniversitesi öğrencisi Emrah Özçelik'in filmi Control (Kontrol) aldı. İtalyan Giovanni Munari ve Dalila Rovazzani'nin filmi Arithmetique (Aritmetik) ise En İyi Öğrenci filmi, illustrayonları ve yarattığı dünya ile oldukça beğenilen Mutant Season (Yaratık Sezonu) İlk Film ödülünün sahibi oldu. Filmin yönetmenliğini Fransız Jimmy Audoin ve Delphine Chauvet yaptı. Rus Yulia Ruditskaya ise A Catfish Tale (Bir Kedibalığı Hikayesi) ile Video Klip ödülüne sahip oldu.

Festivalde ayrıca Oscar ödüllü Tomek Baginski'nin son filmi The Kinematograph, Nick Cave'in seslendirmesini yaptığı The Cat Piano (Kedi Piyanosu), paranoyaklık ve adli tıp üzerine bir komedi olan Something Left Something Taken ve eski oyunların şehri istila ettiği Pixels seyirciden oldukça beğeni topladı.

Festivalin en iyileri önümüzdeki aylarda çeşitli üniversiteler ve salonlarda gösterilecek. Kaçıranlar www.iafistanbul.com adresinden yeni gösterimleri ve etkinlikleri takip edebilir.

0 yorum: