12 Aralık 2010

Easy A: Vızıltı Değil, Patlama!

Yönetmenliğini Will Gluck’ın üstlendiği romantik komedi tarzı filmin başrollerinde Zombieland’den hatırladığımız Emma Stone ve Gossip Girl dizisinden Penn Badgley yer alıyor. Stone, okulundaki dedikodular sayesinde umulmadık popülerlik kazanan Olive isminde bir lise öğrencisini canlandırıyor. “Not with a fizzle, but with a bang!” sloganını kullanmak bu film için yerinde bir hareket olmuş. Çünkü kendi halinde sessiz Olive, popüler alemde ani şekilde yer ediniyor.

Son yıllarda birbirinden pek de farklı olmayan lise komedilerinin düzenli akışı nadiren renkleniyor. Bu farklılığı yaratan ise genelde klasikler üzerinde yeni çalışmalar yapmak oluyor. “Grease” filmi ile esen gençlik fırtınasını yeniden yakalamak mümkün görünmese de, Jane Austen’in “Emma”sını “Beverly Hills in Clueless”e ve Shakespare’ in “The Taming of the Shrew”unu (Hırçın Kız) “Padua” ya aktarımlar gayet eğlenceliydi.

Ve bu konuda başarılı bir örnek de Easy A filmi oldu. Dedikodunun skandala dönüştüğü bu filmde Emma Stone’nun zarifliği de filmi zenginleştirmiş. Film sadece zekice gelişen ve keskin gözlemlere dayanan bir lise hayatı değil aslında. Zeka mahsulü bir karşılaştırmaya da şahit oluyoruz. Stanley Tucci (Dill) ve Patricia Clarkson (Rosemary), Olive’in ebeveynlerini canlandırmada mükemmel bir çift olmuş. Ayrıca bu ikilinin gelişmiş mizah duygusu ve yaydıkları sempati, filmde komedi unsurlarının temel parçalarını oluşturuyor. Bununla beraber, Thomas Haden Church (Mr.Griffith) ve Lisa Kudrow (Mrs.Griffith) çifti de sempatik öğretmenler konumunda gereken havayı yaratıyorlar. Eğer olaylara Olive’in gözünden bakarak filmi izlerseniz, senaryo hususunda filmi mutlaka takdir edeceksiniz.

Nasıl Grease ile çıkış yapan John Travolta’nın bu filmdeki haline hayran olmamak imkansızsa, yine bu tarz değerli filmlerin benzerlerini beklemek de mümkünat dışında. Ancak Grease ile Easy A’i karşılaştırdığımızda, ikisinin de filmlerin çekildiği dönem koşullarını başarıyla yansıtıyor oluşu beğeniyi artırıyor.

Easy A filminin fragmanını izleyin:


0 yorum: