26 Ağustos 2010

3D Titanik’i Onayladı, Terminatör Belki

Ünlü yönetmen James Cameron Titanik’in batışının 100. yıldönümünde yani 2012’de kendisine Oscar’ı getiren ve rekor hasılat elde eden Titanic filmini 3 boyutlu olarak tekrar vizyona sokmaya hazırlanıyor.

Editörün Notu:

Titanik 1.8 milyar dolar hasılat yaparak tüm zamanların en çok hasılat yapan filmi olmuştu. James Cameron 11 yıl sonra yine sahneye çıkıp Avatar ile kendi rekorunu 2.6 milyar dolar gibi bir hasılatla kırdı. Bu da yetmedi Avatar’ın 15 dakikasını gizledi ve aylar sonra rekor kıran filmi tekrar vizyona sokmaya hazırlanıyor. Bu da yetmemiş gibi şimdi de kült haline gelen Titanik’i 2012’de 3D olarak tekrar vizyona sokmaya hazırlanıyormuş. Durun bu da yetmiyor, USA Today’e verdiği demeçte Terminatör’ü de 3D olarak tekrar vizyona sokabileceğini söylüyor.

Ayrıca Cameron’a bu da yetmiyor! Kendi işleriyle uğraşmak yerine başkalarının işlerine de burnunu sokuyor. George Lucas’ın Star Wars’u 3D olarak tekrar vizyona sokması gerektiğini söylüyor. Avatar ve Tim Burton’ın Alice in Wonderland’ı dışındaki diğer 3D yapımcılarını kalitesiz 3D film çekmekle suçluyor. 8 haftada 3 boyutluya çevrilen Clash of Titans filmini yererek kendilerinin Titanik’i ancak 8 ayda 3 boyutluya çevirebileceklerini söylüyor…

James Cameron "eğer en iyisini yapmak istiyorsanız 3D yapmanız gerek" demiş. Kendisini medyada, sinemada teknolojiyi kullanan yönetmen olarak tanıtıyor sanki. Oysa ki sinemaya teknolojiyi getiren isim bana göre Geleceğe Dönüş, Roger Rabbit, Kutup Ekspresi filmlerini yapan Robert Zemeckis. Ayrıca Zemeckis, Beowulf filmiyle ilk uzun metraj 3D filmini beyaz perdeye taşıyan isim.

Bu kadar eleştiriyorum peki ben James Cameron’dan nefret mi ediyorum? Hayır, elbette beğendiğim bir yönetmen hatta Titanik 3D olarak vizyona girdiğinde sinemaya gideceklerden ilkiyim çünkü 1998 senesinde çok sevdiğim Titanik filmini beyaz perdede izleme fırsatı yakalayamadım. Bir de James Cameron doğayı koruyan, çevreci bir kişilik… Ancak bu tavırları hoşuma gitmiyor. Yani ona göre sinema dünyasına yeni ürün gelmesin iyi yönetmen ve yapımcılar eski filmlerini 3D olarak tekrar düzenleyip vizyona soksun. Yok böyle bir sinema dünyası. Çünkü sinema henüz genç bir sanat, sinemaya daha yeni ürünler, çeşitlilik gerekiyor… Zaten para kazanmak için 3D filmler yapılmasını düşünen bir yönetmenden bu sözleri duymak şaşırtıcı olmasa gerek…

0 yorum: