12 Ekim 2008

Filmekimi Beyoğlu Emek Sineması'nda

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, Nokia Nseries sponsorluğunda düzenlenen Filmekimi, yedinci yılında 10-16 Ekim tarihlerinde yine Beyoğlu Emek Sineması'nda.

Yaklaşan yeni sinema sezonunun habercisi olan Filmekimi bu yıl da Sundance, Berlin Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde ilgiyle karşılanan ödüllü filmlerden ustaların merakla beklenen son yapıtlarına, 22 filmden oluşan programıyla 7 gün boyunca Beyoğlu Emek Sineması'nda izleyiciyle buluşmaya devam ediyor. Filmekimi'nde yine her akşam 21.30 seansında Türkiye'de vizyona girmeyi bekleyen bir filmin ilk gösterimi yapılacak.

Filmekimi ilk kez düzenlendiği 2002 yılından başlayarak İstanbullu sinemaseverlerden büyük ilgi gördü ve geçtiğimiz yıl en yüksek kapasiteye ulaşarak 30.000 kişiyle izleyici rekoru kırdı.

Filmekimi'nin medya sponsorluğunu CNBC-e, Radikal ve Radyo Eksen üstleniyor.

Filmekimi'nin her yıl sinemaseverler tarafından büyük ilgiyle izlenen afişlerini ve tanıtım kampanyasını ise yine Alametifarika gerçekleştirdi.

Cannes Film Festivali’nin En Çok Ses Getiren Filmleri Filmekimi’nde

VICKY CHRISTINA BARCELONA / Woody Allen

Woody Allen’ın Mayıs 2008’de Cannes Film Festivali’nde dünya prömiyeri yapılan son filmi “Vicky Cristina Barcelona” Filmekimi’nin gala filmlerinden. Barselona’da geçen ve kadın-erkek ilişkileri, aşk, gençlik ve cinselliği konu alan bu sıcak ve eğlenceli filmin başrollerinde Woody Allen'ın gözde oyuncusu Scarlett Johansson’un yanı sıra Oscar ödüllü Javier Bardem ve Penélope Cruz yer alıyor.

KÖRLÜK / BLINDNESS / Fernando Meirelles

“City of God / Tanrıkent” filminin Brezilyalı yönetmeni Fernando Meirelles’in Cannes Film Festivali’nin açılışını yapan son filmi “Blindness / Körlük”, Filmekimi’nin galalarından. Nobel ödüllü yazar José Saramago’nun dilimize aynı adla çevrilen romanından uyarlanan filmin senaryosu, 2005’te İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale için yarışmış olan “Childstar / Çocuk Yıldız” filminin yönetmeni Don McKellar’a ait. Herkesi kör eden bir salgınının hızla yayıldığı modern bir kentte salgından etkilenmeyen bir kadının öyküsünü anlatan filmin başrollerini Julianne Moore, Danny Glover, Gael García Bernal ve Sandra Oh paylaşıyor.

SINIF / ENTRE LES MURS / THE CLASS / Laurent Cantet

Filmekimi programında, Festival seyircisinin “İnsan Kaynakları”, “Para Yok Zaman Çok” ve “Güneye Doğru” filmleriyle tanıdığı Laurent Cantet’nin son filmi “Sınıf / The Class” da yer alıyor. Edebiyat öğretmeni François Bégaudeau’nun yarı-özyaşamöyküsel romanından uyarlanan film, Cannes’da yarışarak Fransa’ya 21 yıl aradan sonra Altın Palmiye kazandırdı. Paris’te bir ortaokulda geçen filmde başroldeki öğretmeni Bégaudeau’nun kendisi canlandırırken filmde gerçek ortaokul öğrencileri rol alıyor.

Usta Yönetmenlerin Son Filmleri Filmekimi’nde


PALERMO SHOOTING / Wim Wenders

Alman usta Wim Wenders’in Cannes’da yarışan son filmi “Palermo Shooting”, metafizik öğelerle bezeli bir gerilim. Dünyaca ünlü bir fotoğrafçının Düsseldorf’tan Palermo’ya yolculuğunu konu alan filmde, başroldeki Alman punk grubu Die Toten Hosen’ın solisti Campino’nun yanı sıra Dennis Hopper, Lou Reed, Patti Smith ve Milla Jovovich gibi yıldız isimler de rol alıyor.

ASHES OF TIME REDUX / Wong Kar-Wai

Büyük usta Wong Kar-wai’nin filmografisinde yer alan tek dövüş sanatı filmi 1994 yapımı “Ashes of Time”, antik dönemde Çin’de geçen aşk, hafıza ve ölüm üzerine epik bir melodram. Wong Kar-wai, bu bol ödüllü filmine 14 yıl sonra geri dönerek filmin kurgusunu yeniledi, renklerini iyileştirdi, müziğini elden geçirdi ve süresini yedi dakika kadar kısalttı. “Ashes of Time Redux” versiyonu, ilk kez bu sene Cannes’da özel bir gösterimde izleyicilerin karşısına çıktı. Eleştirmenlerin “fırça darbeleriyle yapılan bir tablo” diyerek övdüğü filmin görüntü yönetmeni İstanbullu sinemasverlerin yakından tanıdığı Christopher Doyle. Filmin kadrosu ise tam bir Hong Kong yıldızlar geçidi: Jackie Cheung, Maggie Cheung, Tony Leung, Leslie Cheung…

GENOVA / Michael Winterbottom

Michael Winterbottom’ın son filmi “Genova”, anneleri ölünce hayatlarında yeni bir sayfa açmak adına babalarıyla birlikte Cenova’ya yerleşen iki kız kardeşin öyküsünü anlatıyor. Hem büyümenin hem de kendilerini bulmanın zorluklarını yaşayan iki kız kardeşin hayatları annelerinin hayaletini görmeleriyle daha da karışıyor. Bu dokunaklı filmin başrolünde ise baba rolünde Colin Firth var.

0 yorum: