12 Ekim 2008

45. Antalya Film Festivali Başladı!

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle gerçekleştirilen 45. ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ, Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'ndaki görkemli açılış gecesiyle başladı.

Ceyda Düvenci ve Levent Üzümcü'nün sunuculuğu üstlendikleri gece, Candan Erçetin'in konseriyle başladı. Sanat ve basın dünyasının yerli ve yabancı konuklarını Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ve festival başkanı Engin Yiğitgil selamladı. Yiğitgil, "Türkiye'nin en uzun soluklu film festivali olmanın gururuyla 45'nci yılını kutlayan Altın Portakal Film Festivali'nin, dört yıl önce başlattığımız yenilenme hareketiyle belirlediğimiz hedeflere birer birer ulaşmış olmasının mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.

Yiğitgil'in ardından sahneye gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de konuşmasına Altın Portakal'ı başlatan, Antalya'nın eski belediye başkanlarından Dr. Avni Tolunay'ı hatırlatarak şöyle konuştu: "Dr. Avni Tolunay'ın, 45 gece önce bu semalarda festival konuklarına ‘hoşgeldiniz' diye yankılanan sesi, bu gece bir kez daha duyuluyor. Amacımız Türk sanatını ve sinemasını dünyaya duyurmaktı. Bugün dünyanın dört bir yanından sinemaseverlerle bir aradayız. Ben de Dr. Avni Tolunay gibi tüm sinemaseverlere ve festivali omuzlarına taşıyıp bugüne getiren Antalya halkına hoş geldiniz diyorum."

Gecede, Türk sinemasına emek veren ustalara da ödülleri sunuldu. Bu yıl ilk kez verilen Sinema Başarı Ödülü'nün sahibi Hülya Avşar, ödülünü Engin Yiğitgil ve Menderes Türel'in elinden aldı. Türk sinemasının kültleşmiş fantastik filmlerine imza atan yönetmen Yılmaz Atadeniz ise Onur Ödülü'nü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik'ten aldı. Festivalin geleneksel Yıldırım Önal Anı Ödülü'nün sahibi usta oyuncu ve seslendirme sanatçısı Müşfik Kenter'e ise ödülünü Antalya Valisi Alaaddin Yüksel verdi.

Yüksel gecede yaptığı konuşmada, "1964'te başlayan ve Türk sinemasını geliştirme amacı taşıyan bu hareketin 45 sene sonra geldiği noktayı dikkatle takip ediyoruz." Diyerek festivali bugüne taşıyan AKSAV ve TÜRSAK ekiplerine ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Gecede, Altın Portakal için yarışan filmleri değerlendirecek olan oyuncu Tuncel Kurtiz başkanlığındaki uzun metraj yarışma jüri üyeleri yapımcı- senarist Ali Akdeniz, yönetmenler Ömer Faruk Sorak, Serdar Akar, oyuncular Ayda Aksel, Güven Kıraç, Fadik Sevin Atasoy, görüntü yönetmeni Çetin Tunca, sinema yazarı Sevin Okyay da sahneye çıkıp konukları selamladı.

Altın Portakal'ın yeni simgesi Festival Nişanı ise Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından, Türk sinemasının asil ve zarif yüzü'Filiz Akın'a sunuldu.

45. ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ açılış töreni, Candan Erçetin'in, Türk filmlerinden görüntüler eşliğinde söylediği eski ve yeni şarkılarla sona erdi.


altinportakal.tursak.org.tr

0 yorum: