8 Şubat 2012

Muhteşem Türk: Atatürk'ün En Net Ses Kaydı

Amerikan Ulusal Arşivleri’nde bulunan ve 1958 yılında Amerikalılar tarafından çekilen “The Incredible Turk (Muhteşem Türk)” belgeselinde ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şimdiye kadar duyulan en net ses kaydı bulunuyor.

1927-32 yılları arasında ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapan Joseph Clark Grew, basın mensuplarının karşısında Atatürk’ün yarattığı modern Türkiye’nin Amerika’nın en önemli müttefiklerinden biri olduğunu anlatırken yanı başında kendisini dikkatle dinleyen Mustafa Kemal’den “Gazi” sıfatıyla bahsediyor. Atatürk, “Gazi Mustafa Kemal” sözünü duyduğu an elçiye dönerek başıyla selam veriyor. Elçi, Atatürk’ün adının her zaman kalkınma ve modernizasyon ile birlikte anılacağını belirterek Türk milletinin hafızasında Atatürk isminin sonsuza dek yaşayacağını vurguluyor. Ardından söz alan Atatürk ise, sözlerine “Türk milleti tabben (tabiatı itibarıyla) demokrattır” diye başlıyor ve “Bu yüksek gayede zaten çok yükselmiş bulunan Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğundan hiç şüphem yoktur” ifadeleriyle sürdürüyor.

Belgeselde İzmir’in kurtarılışı, Kurtuluş Savaşı, İran Şahı Pehlevi ve Ürdün Kralı’nın Türkiye ziyareti, Latin Alfabesi’ne geçişte Mustafa Kemal’in aldığı brifing toplantısının kayıtları, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü ile oynarken ve denize girerkenki görüntüleri de net bir şekilde yer alıyor.

Atatürk’ün en net ses kaydının bulunduğu The Incredible Turk (Muhteşem Türk) belgeselini izleyin:

1 yorum:

Your Survey dedi ki...

Güzel bir paylaşım. Teşekkürler...