3 Nisan 2010

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali Başladı!

Sinemaseverlerin bütün bir yıl heyecanla bekledikleri Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yıl 29. kez izleyicileriyle buluşuyor. Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı'nda görkemli bir törenle açılan festival, renkli programıyla, yine film ve sanatla dopdolu geçecek iki hafta vaat ediyor.

Sunuculuğunu Ceyda Düvenci ve Yetkin Dikinciler'in üstlendiği açılış töreni boyunca Fatih Erkoç ve Kerem Görsev izleyicilere film şarkılarından derlenmiş renkli bir program sundu. Tören boyunca iki kez sahne alan ikili "Moon River", "Somewhere Over The Rainbow", "Smile" ve "Fly Me To The Moon" şarkılarını seslendirdi.

Tören, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın konuşmasıyla başladı. Ardından, altıncı kez Festival Sponsorluğu'nu üstlenen AKBANK Genel Müdürü Ziya Akkurt ile Festival'e en büyük katkıda bulunan sponsorların temsilcilerine İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından birer teşekkür plaketi sunuldu. Plaketleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

"Sinema Onur Ödülleri" Mevlüt Koçak, Feyzi Tuna ve Kadir İnanır'a verildi.

Uluslararası İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen "Sinema Onur Ödülleri" bu yıl Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş üç değerli sanatçıya takdim edildi;
- Masumiyet, Anayurt Oteli, Gizli Yüz, Akrebin Yolculuğu, Salkım Hanımın Taneleri gibi filmleriyle 200'e yakın filmde imzası bulunan, sinema dilinin temelini oluşturan kurguya yıllarını adayan ve ardından takipçiler yetiştiren kurgu ustası Mevlüt Koçak,
- Türk sinemasında, 1964 yılında başladığı kariyerinde, önceleri tür filmlerine ağırlık veren, daha sonra Sabahattin Ali'den Selim İleri'ye, Necati Cumalı'dan Osman Şahin'e önemli yazarlarımızı başarıyla beyazperdeye uyarladığı filmlerle unutulmazlar arasına yerleşen Feyzi Tuna,
- Kırk yılı aşan kariyerine sığdırdığı 183 filmiyle sinemaseverlerin belleğine kazınan kahramanları canlandırarak gerçek bir yıldıza dönüşen Kadir İnanır aldılar.

Mevlüt Koçak ödülünü Nurgül Yeşilçay'ın elinden alırken Feyzi Tuna'ya ödülünü Fatma Girik takdim etti. Kadir İnanır'a ise ödülünü Zuhal Olcay verdi.

Marco Bellocchio'ya "Yaşamboyu Başarı Ödülü"

Sinemaseverlerin Günaydın, Gece filmiyle yakından tanıdığı, İtalyan sinemasının önde gelen yönetmen, senaryo ve oyuncusu Marco Bellocchio festivalin açılış konuğuydu. İlk filmi Cepteki Yumruklar ile uluslararası alanda tanınan, 70 yaşını aşmasına rağmen hala kuşağının en genç sinemacılarından biri sanılan ünlü İtalyan sinemacı Marco Bellocchio'ya İstanbul Film Festivali'nin "Yaşamboyu Başarı Ödülü" verildi.

Marco Bellocchio'nun, Mussolini'nin hiçbir zaman kabul etmediği gayrimeşru oğlunun annesi Ida Dalcer'in gerçek öyküsünü anlattığı bol ödüllü son filmi Yenmek, Festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.Yenmek'in 3 Nisan Cumartesi günü saat 16.00'da Atlas Sineması'nda gerçekleşecek gösterimine Marco Bellocchio da katılarak izleyicilerle buluşacak.

Törenin ardından Radu Mihailenau'nun Fransa'da gişe rekorları kıran filmi Paris'te Son Konser / The Concert başladı. Filmin başrol oyuncusu Alexei Guskov da gecenin konukları arasındaydı.

NTV tarafından canlı yayınlanan İstanbul Film Festivali Açılış Töreni'ni salonda yaklaşık 2.000'i aşkın kişi izledi.

0 yorum: