18 Kasım 2007

4. DİŞLİ

Testere 4 filmini izleyen çoğu insanın düşüncesi artık yeter saçmalamaya başladı oldu, bu ne kadar doğru veya yanlış tartışılır, fakat filmin bu noktalara gelmesinde veya getirilmesinde ne gibi faktörler rol oynadı biraz üzerinde duralım.

Testere serisinin oluşumundan önce bir kısa film olduğunu bilmeyen yoktur. Amanda’ nın oyunu olan midedeki anahtar ilk filmdeki fotoğrafçının başından geçmektedir ve sorgu sırasında anlattıkları kısa filmi oluşturmaktadır.

Kısa filmin yönetmeni James Van Testere’yi uzun metraj yapar ve Leigh Whannell’ la birlikte senaryoyu yazar. Filmin içindeki oyunlar gerilim filmi izleyicisine çok zekice ve cazip gelir. Bu filmde, film boyunca yerde yatan ve son 10 saniye ayakta kendine gelmeye çalışan Tobin Bell (Jigsaw) dikkatleri üzerine henüz toplamamıştır. Fakat Leigh Whannell’ ın bu altın yumurtlayan tavuğu keşfetmesi uzun sürmez.

İkinci filmdeki yönetmen değişikliği pek hissedilmez ancak oyunlar ve karakterler bir evin içinde toplandığından olsa gerek ilk film kadar etki yaratmaz, etki yaratan ve filmi fiyasko olmaktan kurtaran isim Tobin Bell’ in ta kendisidir. Ancak senaristin Tobin Bell ile bir sorunu varmış gibi bu altın yumurtlayan tavuğu kesmek için testeresini çoktan bilemiştir. Kanserli olarak beyan etmesi bir yana ikinci filmde ölümüne dövdürtmüştür. Ve filmin son saniyelerinde Amanda’nın sesinden Jigsaw öldü yeni testereniz budur demiştir. Hatta ikinci filmin son karesi Jigsaw’ın cansız bedeninin aracın içindeki görüntüsüdür.

Serinin 3. filmine herkes haklı olarak yeni testerenin Amanda olacağını zannederek gitmiş fakat Tobin Bell’in Amanda’ya bile oyun hazırladığını görmüştür. Oyunlar ve oyunculuklar ikinci filmden güzel olduğundan bu saçmalığın üzerinde fazla durulmamıştır. Fakat senarist filmin başında çok dikkatli izleyicilerin açıkça anlaması için Costas Mandylor’un mimiklerine ve vücut diline yeni testereniz budur ifadesini yerleştirmiştir. Artık işler senaristin kontrolünden çıkmıştır ve geride kalan 3 filme ısrarla eklediği Jigsaw’ın ölmesi vasiyeti sonunda gerçekleşmiştir. Zaten ilk önce kanserli olduğu beyan edilen sonra ölümüne dayak yiyen ve birden canlanıp üzerine birde açık beyin ameliyatı geçiren bir adam son darbeyi boğazının kesilmesi ile aldığından seyirciye bu artık normal gelmiştir. Ancak bu sırada senaristin tüm önlemelerine rağmen çoktan Saw=Jigsaw olmuştur bile.

Dördüncü film çekilirken Testere serisinin bir çılgınlığa dönüştüğü gerçeği ve senaristin tersi yönünde tüm çabalara başvurmasına rağmen filmle özleş deşen Jigsaw karakterinin yokluğu fikri, eleştirmenlerin çoktan kılıçlarını bileylemeye başlamasına neden olmuştur. Bir riskte gişede uğranacak olası bir hüsran olarak tehdit ediyordur senaristi.

Bu noktada senaristin iki seçeneği vardı; ya bildiği yoldan gidecek ve Jigsaw’ı gömecek ya da saçmalayacaktı…

Maalesef saçmalamayı seçti, bunun ilk belirtisi anılarla Jigsaw oldu ve film saçma sapan flashback lerle doldu. Ayrıca araba kazası yapıp vücudundan demir çıkarttıktan sonra tehlikeli oyunlara başladığını beyan ettiği adamın, karısının bir kaza sonrası düşük yapmasından sonra başladığını öne sürerek içine düştüğü bataklıkta iyice batmaya başladı. Kısacası Jigsaw’ın fendi senaristi yendi fakat filmde intihar etmiş oldu.

Ayrıca 3. filmden miras kalan küçük kız koca bir film o küçük odada bekledi, 5 te döneceğiz ona sanırım. Bir konuda 4. filmin giriş sahnesi ve son sahnesiyle ilgili, Jigsaw’ın otopsisi sırasında midesinden çıkan teybin Costas Mandylor ‘a verilmesi ile filmin start alması ile son sahnesinde Jigsaw’ın hala ölü olarak yattığı mekanın kapısının yine Costas Mandylor’un bizzat kapatması ile sonlandırıldı… Buna isterseniz kurgu oyunu deyin isterseniz senaryo inceliği bana göre saçmalayan bir senaristin batışıdır bu… Büyük olaslıkla zaten geriye doğru işlemeye başlayan filmin devamını yine geride arayacağı için 5. veya 6. filmin son sahnesi olacaktır 4. filmin giriş sahnesi…

Burada yazmaya bile değer görmediğim bir çok konunun da sizin hafızalarınızda soru işareti olarak yer aldığını az çok tahmin edebiliyorum.

Testere denen aletin ileri geri hareketlendiği zaman işlevini yerine getirdiğini biliyorduk fakat bu olayın, adını aldığı saw serisinde de başına gelebileceğini düşünememiştik.

İyi Seyirler…

Murat SÜNTER

1 yorum:

CHILD OF GOD dedi ki...

Thanks! I don't understand a sh*t!
Kisses...